Otomobilinizin çalışmaması bile arızanın kaynağı hakkında size bilgi verebilir. Bu yazımızda marş basıyor ama araba çalışmıyor nedeni nedir? Marş basmanıza rağmen marş almıyor sebebi ne olabilir gibi sorulara yanıt arayacağız.
Otomobillerin motoru pek çok parçanın bir uyum halinde çalışmasıyla birlikte senkronize halde çalışır. Motorun normal çalışması kadar ilk çalıştırması da çok önemlidir. Öncelikle motorun ilk çalışma aşamasında neler olur ona bir bakalım.
İlginizi çekebilir: Conta Yakan Motor Nasıl Anlaşılır
Sürücü olarak siz kontağı bir tur çevirdiğinizde akü devreye girer ve motor ile ekipmanlarına elektrik gider. Bu sırada benzin pompası yakıtı depodan motora doğru gönderir. İkinci turda ise krank yapmak yani marşa basmak istediğinizde marş dinamosu volan dişlisini döndürür. Bu sırada bujiler yakıtı tutuşturur ve motor ilk hareketini alır. Marş dinamosu çalıştıktan sonra devreden çıkar ve artık motor kendi kendine çalışabilir hale gelmiş olur. Aracın marş basması demek, marş dinamosunun volan dişlisini çevirmesi ancak bir türlü marş almaması yani motorun ateşleme yapmaması demektir. Şimdi gelin marş basmasına rağmen motor neden çalışmaz madde madde inceleyelim.
Marş Basmasına Rağmen Motor Neden Çalışmaz
Marş basması, marş sisteminin doğru çalıştığını ancak motorun diğer parçalarında bir arıza olduğunu gösterir.
1- Bujilerin Eskimesi ve Buji Arızası
Bujiler yakıtı tutuşturmak için gerekli olan kıvılcımı çıkartan parçalardır. Aracınızın motorunda silindir başına bir buji bulunmaktadır. Eğer bujiler eskirse artık kıvılcım çıkartamaz ve aracınızın motoru b ir türlü marş almaz. Yani çalıştıramazsınız.
2- Buji Kablolarında Kopma veya İletim Kaybı
Buji kablosu adından da anlaşılacağı üzere distribütörden aldığı elektriği bujilere aktaran bildiğimiz kalın kablolardır. Ancak zamanla bu kablolar elektriği yansıtamaz hale gelirler. Bujilere elektrik gitmeyince motor çalışmaz ve marş basmasına rağmen bir türlü krank almaz.
3- Bobin ve Distribütör Arızası
Bobinin görevi aküden aldığı elektriği binlerce volta çıkartmaktır. Distribütör ise bobinden gelen elektriği bujilere bölüp hepsine birden dağıtan parçadır. Bunların hepsi ateşleme sisteminin elemanları olduğundan herhangi birisi arıza yaptığında aracınız marş basmasına rağmen çalışmayacaktır.
4- Benzin Pompası Arızası
Elektrikli bir motor olan yakıt pompası, deponun hemen üstünde bulunur ve buradan aldığı yakıtı enjektörlere kadar ileten elektrikli bir motordur. Motoru yanarsa yakıtı gönderemez ve motora benzin ulaşmaz. Sonuç olarak marş basmasına rağmen aracınız çalışmaz.
5- Enjektörlerin Tıkalı Olması
Pompanın çektiği benzin enjektörler tarafından motor yanma odasına püskürtülür. Eğer enjektörler tıkanır, kirlenir veya arızalanırsa yakıt püskürtemez ve aracınızın marş basmasına rağmen çalışmamasına neden olabilir.
6- Depoda Yakıt Kalmaması
Hemen her araç sahibinin bir gözü yakıt göstergesindedir. Ancak bir ihmal ve unutkanlık sonucu aracınızda yakıt biterse çalışmayacaktır. Sonuç olarak marş basacak ama motor çalışmayacaktır.
Kaynak: otogenel
Leave a Reply